Yönetim Düşüncesi seminerlerinin beşincisi 17 Kasım 2018 tarihinde saat 16.00-18.00 saatleri arasında İLKE Teras salonunda gerçekleştirildi. “Sasani Tarihi ve Yönetim Düşüncesi” başlığında gerçekleştirilen seminerin konuğu Medeniyet Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turhan Kaçar oldu.
Prof. Dr. Turhan Kaçar’ın konuşmasında öne çıkan hususlar şunlardır:
- Sasani Tarihi ve Yönetim Düşüncesi
- Sasani tarihi İslam öncesi Türk tarihi ile çok alakalı.
- Tarihlerinin bir dönemlerinde Üsküdar’a kadar gelmiş, Anadolu’nun önemli bir kısmı Sasani idaresine girmiştir.
- Türkçe’de İran tarihi ile ilgili kitap yok bu büyük bir eksiklik.
- Sasani tarihiyle ilgili belgeleri anlayabilmek için farsça bilmeye gerek yok. Çünkü yunan-roma ve islam kaynakları ile tarihle ilgili bilgiler edinilebiliyor. Bu eserlerde sadece siyasi tarih değil, kültürel tarih toplumsal tarih gibi pek çok bilgiye ulaşılabilir. Sasani tarihi çalışabilmek için yunan ve latin kaynaklarına ihtiyaç var. Sasanilerin kendilerinin oturup yazdıkları bir tarihi yok. En kapsamlı Sasani tarihini Taberi’ye borçluyuz.
- Sasaniler klasik romalıların gözünde barbar fakat devletleri olan barbarlar. Yani biraz daha farklı görünüyorlar.
- Sasani devleti merkeziyetçi bir devlet. Sasanilerin merkeziyetçiliğinin onları iktidara getirdiğini söyleyen bir görüş var ve bu tarihçiler arasında çok temeldir.
- Sasani devleti farklı ailelerden meydana gelmiş bir konfederasyon. Bu merkeziyetçiliğe karşı yapılmış bir karşı görüştür.
- İran arkeolojisi üzerine çalışmalar var. Yapılan kanal, sulama projeleri vs merkezi yapı olmadan gerçekleştirilemeyeceğini varsayan görüşler var.
- Sasani tarihinin en önemli ilişkilerinden biri roma iledir. Bu ilişki 3 safhada ele alınabilir. Çatışma, uyum ve çatışma, barış, kuşku ve savaş. Uyum zamanında her iki tarafın kendi problemleri var bu nedenle uyumlular. Ama 500’den sonra tekrar çatışma başlıyor.
- I.Ardeşir Sasanilerin kurucusudur. Neden Sasani dendiğini bilmiyoruz birkaç teori var. Bir ihtimale göre Sasan diye biri var, Ardeşir’in dedesi. Başka bir hikaye de, Sasan Suriye’de bir Finike tanrısının ismi.
Program Kurumsal Yönetim Akademisi Başkanı Prof.Dr. Nihat Erdoğmuş’un Prof. Dr. Turhan Kaçar’a plaket takdimi ile sona erdi.